Wat betekent alfa?

Alfa (α) is een term die wordt gebruikt om prestaties van effecten te vergelijken. Vaak vergelijk je jouw portfolio met een index, om in te schatten of je het beter hebt gedaan dan de markt.

Hoe wordt Alfa berekend?

Met alfa kijk je naar het verschil tussen prestaties. Zo is het binnen PDT mogelijk om je portfolio prestaties te vergelijken met algemene indices zoals de AEX, S&P500 of de MSCI All World. In het onderstaande voorbeeld is een alpha (verschil) van 1,39% behaald op de S&P500 en is de benchmark dus verslagen.

Ook laten we binnen PDT zien hoe een verkoopbeslissing is uitgepakt. Hiervoor maken we een vergelijking tussen jouw portfolio prestaties en de effect prestaties. In het onderstaande voorbeeld wordt een alfa van -2,06% weergeven. Door de prestaties met elkaar te vergelijken. Denken we dat de verkoopbeslissing op 5 juni 2023 tot vandaag een negatieve impact heeft gehad op je uiteindelijke portfolio prestaties.

Om op een eerlijke manier de effect prestatie te berekenen maken we een simulatie alsof je het effect zou hebben gekocht. Zo kopen we op de verkoopdatum maximaal het effect met de portfolio waarde van dat moment. Vervolgens kopen we bij elke storting het effect bij en verkopen bij opname. Potentiële winst wordt opgebouwd door effectprijs en wisselkoers wijzigen (eventuele dividenden worden nog niet meegenomen). 

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op