Wat betekent Bèta?

Bèta (β) geeft aan hoe gevoelig je portfolio is ten opzichte van een specifieke index. Zo wordt de Bèta uitgedrukt in een waarde, wat aangeeft of je portfolio rendement (op dagelijkse basis) sterker of minder sterk reageert op een index verandering.

  • Bèta van 1: Dit betekent dat je portfolio de index nagenoeg volgt. Als de index 1% stijgt, zal je portfolio ongeveer 1% stijgen. Als de index 1% daalt, zal je portfolio ongeveer 1% dalen.
  • Bèta hoger dan 1: Dit betekent dat je portfolio sterker zal reageren wanneer de index verandert. Met een Bèta van 1,5; en een index stijging van 10%, zal je portfolio theoretisch met 15% stijgen. Maar wanneer de index 10% daalt, zal je portfolio ook harder onderuit kunnen gaan met 15%. Effecten die gevoelig zijn voor economische cycli of sterk reageren op marktveranderingen hebben vaak een Bèta hoger dan 1.
  • Bèta tussen 0 en 1: Dit betekent dat je portfolio minder sterk zal reageren wanneer de index verandert. Met een Bèta van 0,5; en een index stijging van 10%, zal je portfolio theoretisch met 5% stijgen. Maar als de index 10% daalt, zal je portfolio minder sterk dalen met 5%. Obligaties en defensieve ETF’s hebben vaak een Bèta tussen de 0 en de 1.

Naast positieve Bèta is 0 en negatieve Bèta ook mogelijk;

  • Bèta van 0: Dit betekent dat je portfolio de index niet volgt. Er is dan geen correlatie tussen hoe jouw portfolio en de index.
  • Bèta onder de 0 (negatief): Dit betekent dat je portfolio in tegenovergestelde richting van de index reageert. Als de index stijgt, zal je portfolio dalen en vice versa. Een bekend voorbeeld is goud tijdens de financiële crisis van 2008 toen goud werd gezien als veilige haven en dus de andere kant op bewoog dan de markt. Goud had toen een negatieve Bèta.

Bèta in PDT

Een index wordt vaak gebruikt om marktverandering te meten. Zo maken we binnen Portfolio Dividend Tracker standaard gebruik van de MSCI All World*, gezien deze een brede aandelenmarkt dekt. Wanneer je de benchmark functionaliteit gebruikt kan je er ook voor kiezen om de Bèta te meten aan de hand van de S&P 500 of AEX. Ook kun je de Bèta bekijken over een geselecteerde periode, bijvoorbeeld één (specifiek) jaar of year-to-date.

Naast de Bèta weergeven we ook de volatiliteit van je portfolio. In essentie, Bèta meet de gevoeligheid van je portfolio ten opzichte van een index, terwijl volatiliteit alleen de mate van rendement fluctuatie verwijst.

Wat betekent Volatiliteit?

Hoe wordt de Bèta berekend?

De Bèta van je portfolio wordt berekend door te kijken naar hoe vaak de rendementen van je portfolio en de index tegelijkertijd stijgt of daalt en hoeveel ze bewegen in vergelijking met elkaar. De onderliggende berekening is vrij wiskundig en maakt gebruik van de variantie en de covariantie van je portfolio en de index.


* We gebruiken op dit moment de iShares MSCI ACWI UCITS ETF (EUR, Acc) i.p.v. de MSCI All World index vanwege licentieovereenkomsten. In de toekomst willen we overstappen op de MSCI All World index.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op