Wat betekent Volatiliteit?

Volatiliteit verwijst naar de fluctuatie van het rendement, rondom het gemiddelde. Het kan gebruikt worden als een indicatie om het risico weer te geven. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter de kans dat je rendement in korte tijd sterk verandert.

De volatiliteit kan op verschillende manieren worden uitgedrukt en geïnterpreteerd:

  1. Lage volatiliteit: Dit betekent dat het rendement relatief stabiel is met kleine dagelijkse schommelingen. Voornamelijk gericht voor beleggers die de voorkeur geven aan stabiele en voorspelbare rendementen. Een obligatie is bijvoorbeeld een effect die meestal een lage volatiliteit heeft. Deze effecten worden vaak als veilig beschouwd en vertonen doorgaans weinig volatiliteit tussen de 2% en 5% per jaar.
  2. Hoge volatiliteit: Dit betekent dat het rendement flink schommelt met grote dagelijkse uitschieters. Voornamelijk gericht voor beleggers die bereid zijn om meer risico te accepteren. Effecten waarvan een bedrijf nog geen winst maakt, maar vooralsnog draait op een belofte, staan vaak bekend om hun hoge volatiliteit. Deze effecten kunnen sterk reageren op nieuws, marktsentiment en bedrijfsresultaten, wat kan leiden tot aanzienlijke volatiliteit.

Naast de volatiliteit weergeven we ook de Bèta van je portfolio. In essentie, Bèta meet de gevoeligheid van je portfolio ten opzichte van een index, terwijl volatiliteit alleen naar de mate van rendement fluctuatie verwijst.

Wat betekent Bèta?

Hoe wordt de volatiliteit berekend?

We bepalen de volatiliteit in je portfolio door de standaarddeviatie van je dagelijkse rendementpercentages te berekenen binnen de door jou geselecteerde periode. Om verschillende periodes makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken, rekenen we dit om naar een jaarlijkse volatiliteit met gemiddelde van 252 handelsdagen.

Jaarlijkse volatiliteit = Dagelijkse volatiliteit (standaarddeviatie) x √252

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op