Hoe werkt de cashpositie?

Bijna iedereen heeft een cashpositie in zijn of haar portfolio. Alhoewel de meeste beleggers cash benaderen als een tijdelijk middel, dient het in werkelijkheid te worden benaderd als een volwaardige positie. Het aanhouden van een cashpositie kan namelijk een grote invloed hebben op het gerealiseerde rendement van jouw portfolio.  

Zo loont het bijvoorbeeld om cash aan te houden in dalende markten, je cashpositie zal dan geen verlies maken. Al zal het ook rendement kosten in stijgende markten. Om een volledige rendementsberekening te maken, is het belangrijk dat we een cashpositie van allen tijde weten. Met PDT berekenen we terug wat jouw dagelijkse cashpositie in het verleden was. Zo hoef je zelf deze niet in te voeren of bij te houden.

Voer jij jouw acties handmatig in? Dan is het van belang dat je broker-acties correct zijn ingevoerd. Deze hebben namelijk invloed op je cashpositie. Let ook op de invoerdatum van deze acties, dit heeft voor de broker-stortingen invloed op je rendement. 

Hoe wordt mijn rendement berekend?


Hoe wordt mijn cashpositie berekend?

Om je cash positie te berekenen kijken we naar jouw stortingen. Stortingen verhogen de cashpositie binnen jouw portfolio. Neem je geld op? Dan verlagen we weer jouw cashpositie. Daarnaast zijn er een aantal andere acties waar we rekening mee houden;

  • Transacties → bij een aankoop van een effect verlagen we je cashpositie. Verkoop je een effect? Dan verhogen we je cashpositie weer.
  • Dividenden → bij ontvangen dividenden verhogen we je cashpositie. 
  • Brokerkosten → maak je bijvoorbeeld aansluitkosten of andere brokerkosten? Dan halen we deze kosten van je cashpositie af.

Het is belangrijk dat al jouw acties correct (handmatig) zijn ingevoerd, omdat we deze gebruiken om jouw cashposities in het verleden te bereken. 

Wanneer je belegt met geleend geld via margin, kan er een negatieve cashpositie ontstaan. Dit komt omdat we margin behandelen als schuld. Zo kan bijvoorbeeld je portfolio-waarde lager uitvallen, omdat we het 'aflossen' van deze 'schuld' meenemen.

Door afrondingsverschillen kan het voorkomen dat er een klein verschil ontstaat met de cashpositie van jouw broker(s). Wanneer nodig, hebben we het mogelijk gemaakt om je cashpositie handmatig te kunnen corrigeren. 

Mijn cashpositie komt niet overheen met mijn broker(s)

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op