Een strategie kiezen

Hulp nodig bij het koppelen van een strategie? Een strategie selecteren

Om het risico zo klein mogelijk te houden en jezelf te beschermen voor emoties tijdens het beleggen, kan je een beleggingsstrategie opstellen. Dit heeft als voordeel dat je van tevoren een plan maakt en een aandeel koopt met een gedachte die past binnen jouw strategie. Daardoor kan je eventuele verliezen voor lief nemen.    

De meest bekende strategieën hebben we alvast gedefinieerd in PDT:

Waarde beleggen

Waardebeleggers proberen de intrinsieke waarde van een potentiële belegging te vinden en wachten vervolgens tot het te koop is voor (veel) minder dan deze waarde. Eigenlijk is waarde beleggen dus het kopen van beleggingen zodra ze in de uitverkoop zijn.

Groei beleggen

Growth Investing is een Buy-and-Sell strategie. De manier waarop je winst realiseert is door een aandeel hoger te verkopen dan waarvoor je het gekocht hebt. Je moet dus twee momenten bepalen: wanneer je het koopt en weer verkoopt. Omdat je snel instapt in bedrijven zonder winst, is dit een risicovollere belegging. Zo is enig onderzoek vereist voordat je instapt.

Tesla, Just Eat Takeaway.com

Dividend beleggen

Dividend is een winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Zo is de belangrijkste reden van dividend beleggen de inkomsten uit een aandeel. Door deze inkomsten direct te herbeleggen ontstaat er een zogenaamd compounding effect (rente op rente). Wanneer je de door jou gewenste dividendinkomsten bereikt, kun je deze aan jezelf uitkeren, bijvoorbeeld om eerder te kunnen stoppen met werken.

Shell, Unilever

Buy-and-hold beleggen

Met een buy-and-hold strategie wil je jouw aandelen nooit meer verkopen. Hierdoor is het erg belangrijk om goede bedrijven te selecteren, die meer dan twintig jaar actief zullen zijn met een sterk concurrentievoordeel. Het begrijpen van het product of de dienst is dus sterk van belang. Gespreide ETF's voor de lange termijn kunnen vallen in deze strategie. 

Coca-Cola, S&P All World

GARP

Groei tegen een redelijke prijs (GARP) is een investeringsstrategie die principes van zowel groei- als waardebeleggen combineert door bedrijven te vinden die een consistente winstgroei laten zien, maar die je niet tegen extreem hoge waarderingen verwacht te verkopen. De term werd gepopulariseerd door de legendarische investeerder Peter Lynch.

Amazon.com, Apple

Swing Trading

Beleggers met deze strategie zoeken naar aandelen waarvan men een flinke koersbeweging verwacht. Door te kijken naar trends in de koers probeer je de dal- en piekmomenten te spotten en daar een long - of shortpositie in te nemen. Bij deze vorm van handelen is een hoge mate van discipline vereist om succesvol te zijn. 

Momentum beleggen

Bij momentum beleggen kijk je naar de populariteit van het bedrijf. In een korte tijd kan de populariteit stijgen en pakt het haar momentum. Dit is vergelijkbaar met het groei beleggen, maar jouw koop en verkoop is vaak gekoppeld aan een sneller momentum. Omdat er korte tijd winsten (of verliezen) worden behaald, is dit een risicovolle strategie en dien je proactief het bedrijf te volgen.

Gamestop

Core beleggen

Core beleggen is onderdeel van de Core-Satellite beleggingsstrategie. Met de core focus je op passieve beleggingen die een marktindex volgen, zoals bijvoorbeeld de S&P 500. Extra posities, ook wel Satellites genoemd, worden aan de portefeuille toegevoegd met zelfgeselecteerde effecten. Het is ontworpen om de kosten en volatiliteit te minimaliseren en tegelijkertijd de mogelijkheid te bieden om beter te presteren dan de brede aandelenmarkt als geheel.

Nog steeds hulp nodig? Neem contact met ons op Neem contact met ons op