Synchroniseer acties via Google Sheets

Via onze Template Sheet is het mogelijk om je transacties te synchroniseren met PDT. Blijkt het invoeren via Google Sheets toch wat lastig te zijn? Vul dan je acties gemakkelijk in via PDT

Google Sheets instellen

Stap 1: Maak een kopie van ons Google Sheets template naar je eigen Google account via BestandKopie maken

Stap 2: Klik op Delen en geef aan dat Iedereen met een link de sheet kan bekijken. Kopieer vervolgens de link.

Stap 3: Om broker en beurs informatie op te halen en te synchronisatie met PDT. Is het belangrijk om PDT toegang te verlenen als "external party". Dit doe je door te drukken op Toegang toestaan in de gele balk van de sheet.

Stap 4: Ga naar de actiepaginaImporteer acties en klik op Google Sheets koppelen.

Stap 5: Plak je Google Sheets link in het inputveld en klik op de onderstaande Koppel Google Sheets knop.

Stap 6: Klik vervolgens op de onderstaande Synchroniseer Google Sheets knop, om de brokeracties te importeren.

Je Google Sheets is nu gekoppeld en klaar voor gebruik.

Standaard staan een paar voorbeeldtransacties in de sheet. Het is belangrijk om deze te verwijderen wanneer je aan de slag gaat met het invullen van jouw eigen brokeracties.

Google Sheets Template

Indeling

De Google Sheets bevat meerdere tabbladen. Deze zijn verdeeld in verschillende soorten brokeracties.

• Instructions: Hier noteren we hoe je de Google Sheets dient in te vullen.
  • Transactions: Tijdens het importeren lezen we hier de transacties in. Dus bijvoorbeeld de aan- of verkoopmomenten van een effect.
  • Dividends: Hier lezen we de ontvangen dividend in van een effect.
  • Bookings: Hier lezen we de brokerstortingen - en opnames in.
  • Expenses: Hier lezen we de brokerkosten in.
  • Settings: Om het invoeren van Google Sheets te versimpelen halen we data op via PDT. Via dit tabblad maken we een connectie met PDT om bijvoorbeeld de namen van brokers, beurzen of valuta op te halen.

Het is belangrijk dat Tabbladen en Kolomnamen niet worden bewerkt. Per kolom definiëren we de juiste schrijfwijze voor het correct inlezen van de brokeracties.

Algemene kolommen

Ieder tabblad heeft eigen kolommen die we nodig hebben om een brokeractie volledig in te laden. Sommige kolommen komen meerdere keren terug. Bijvoorbeeld:

Broker

Vul de broker in waar je jouw effect hebt gekocht. Deze brokerlijst halen we op via PDT. Staat jouw broker niet in deze lijst? Laat het ons weten, dan voegen wij deze toe. Neem contact op.

Effect

• Name: Vul de naam in van je effect. Dit veld is optioneel voor je eigen administratie, zodat je gemakkelijk kan lezen om welk effect de transactie gaat.
  • Type: PDT ondersteunt op dit moment stock types (aandelen, ETFs en obligaties), funds, crypto en commodities (edelmetalen).
  • Search:
    • Stock: wanneer de transactie gaat om een stock of fund type, vul hier dan het ISIN nummer in. Bijvoorbeeld IE00B3XXRP09 voor Vanguard S&P 500.
    • Crypto: wanneer de transactie gaat om een crypto type, vul hier dan het cryptosymbool in. Bijvoorbeeld BTC voor Bitcoin.
    • Commodity: wanneer de transactie gaat om een commodity type, vul hier dan goud, zilver, platina of palladium in op basis van het soort edelmetaal.
  • Exchange:
    • Wanneer de transactie gaat om een stock type, selecteer dan de beurs waar je jouw effect hebt gekocht. Deze beurslijst halen we op via PDT. Staat een beurs niet in deze lijst? Laat het ons weten, dan voegen wij deze toe. Neem contact op.
    • Wanneer de transactie gaat om een fund type, selecteer dan de beurs "Funds".
    • Wanneer de transactie gaat om een crypto type of commodity type, dan kun je het veld leeg laten.

Transactions tabblad

Transaction (transacties)

• Date: Vul de datum in van jouw koop- of verkoopactie. De juiste invoermethode is Dag-Maand-Jaar. Bijvoorbeeld 10-1-2023.
  • Time: Vul de tijd in van jouw koop- of verkoopactie. De juiste invoermethode is Uur:Minuut. Bijvoorbeeld 14:03.
  • Action: Selecteer of het gaat om een buy (koop) of sell (verkoop) actie.
  • Amount: Vul het aantal effecten van jouw koop- of verkoopactie in. Bijvoorbeeld 26,00. Wanneer de transactie gaat om een commodity type, vul hier dan het aantal grammen in.

Transaction price (transactieprijs)

• Value: Vul de kosten in per effect. Dus wat waren de kosten van één effect tijdens jouw koop- of verkoopactie? Bijvoorbeeld 34,91. Wanneer de transactie gaat om een commodity type, vul hier dan de prijs per gram in.
  • Currency from: Selecteer de valuta waar jij jouw effect hebt ingekocht of verkocht.
  • Exchange rate: Vul de wisselkoers in. Bijvoorbeeld 1,09 bij een wisselkoers van USD naar EUR. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency to: Selecteer de valuta waarin je uiteindelijk het effect hebt gekocht of verkocht. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.

Transaction costs (transactiekosten)

• Value: Vul de totale transactiekosten in. Bijvoorbeeld 1,09. Heb je geen transactiekosten gemaakt? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency from: Selecteer de valuta van je transactiekosten. Heb je geen transactiekosten gemaakt? Laat dit veld dan leeg.
  • Exchange rate: Vul de wisselkoers in. Bijvoorbeeld 1,09 bij een wisselkoers van USD naar EUR. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency to: Selecteer de valuta van je uiteindelijke transactiekosten. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.

Transaction tax (transactiebelasting)

• Value: Vul de totale transactiebelasting in. Bijvoorbeeld 0,24. Heb je geen transactiebelasting gemaakt? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency from: Selecteer de valuta van je transactiebelasting. Heb je geen transactiebelasting gemaakt? Laat dit veld dan leeg.
  • Exchange rate: Vul de wisselkoers in. Bijvoorbeeld 1,09 bij een wisselkoers van USD naar EUR. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency to: Selecteer de valuta van je uiteindelijke transactiebelasting. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.

Dividends tabblad

Dividend

• Date: Vul de datum in van jouw ontvangen dividend. De juiste invoermethode is Dag-Maand-Jaar. Bijvoorbeeld 10-1-2023.
  • Time: Vul de tijd in van jouw ontvangen dividend. De juiste invoermethode is Uur:Minuut. Bijvoorbeeld 14:03.

Dividend amount (ontvangen dividend)

• Value: Vul je bruto ontvangen dividend in, dus het bedrag waar de ‘kosten’ nog niet van zijn ingehouden. Bijvoorbeeld 10,73.
  • Currency from: Selecteer de valuta van je ontvangen dividend.
  • Exchange rate: Vul de wisselkoers in. Bijvoorbeeld 1,09 bij een wisselkoers van USD naar EUR. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency to: Selecteer de valuta van je uiteindelijke ontvangen dividend. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.

Dividend tax (dividendbelasting)

• Value: Vul de totale dividendbelasting in. Bijvoorbeeld 0,24. Heb je geen dividendbelasting gemaakt? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency from: Selecteer de valuta van je dividendbelasting. Heb je geen dividendbelasting? Laat dit veld dan leeg.
  • Exchange rate: Vul de wisselkoers in. Bijvoorbeeld 1,09 bij een wisselkoers van USD naar EUR. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency to: Selecteer de valuta van je uiteindelijke dividendbelasting. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.

Bookings tabblad

Booking (storting/opname)

• Date: Vul de datum in van de storting / opname in. De juiste invoermethode is Dag-Maand-Jaar. Bijvoorbeeld 10-1-2023.
  • Time: Vul de tijd in van van de storting / opname in. De juiste invoermethode is Uur:Minuut. Bijvoorbeeld 14:03.
  • Action: Selecteer of het gaat om een deposit (storting) of withdrawal (opname).

Booking amount (gemaakte storting/opname)

• Value: Vul het bedrag van de storting of opname in. Bijvoorbeeld 100.
  • Currency: Selecteer de valuta van de storting of opname.

Expenses tabblad

Expense (kosten)

• Date: Vul de datum in van jouw gemaakte brokerkosten. De juiste invoermethode is Dag-Maand-Jaar. Bijvoorbeeld 10-1-2023.
  • Time: Vul de tijd in van jouw gemaakte brokerkosten. De juiste invoermethode is Uur:Minuut. Bijvoorbeeld 14:03.
  • Description: Geef een beschrijving aan je brokerkosten. Dit veld is optioneel.

Expense amount (gemaakte kosten)

• Value: Vul je gemaakte kosten in. Bijvoorbeeld 2,50.
  • Currency from: Selecteer de valuta van je gemaakte kosten.
  • Exchange rate: Vul de wisselkoers in. Bijvoorbeeld 1,09 bij een wisselkoers van USD naar EUR. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.
  • Currency to: Selecteer de valuta van je uiteindelijke kosten. Heb je geen wisselkoers? Laat dit veld dan leeg.